Energie besparen, doe het slim

besparen op energieverbruikEr zijn periodes dat het grootste deel van de reclameblokken op tv wordt ingenomen door reclames voor energiebedrijven. De energiemarkt is dan ook continu aan verandering onderhevig. Er lijken met het jaar meer energieleveranciers bij te komen. De grote vraag die bij veel mensen leeft is dan ook; zou het echt de moeite waard zijn om te besparen op de energierekening door over te stappen. We hebben een aantal feiten rondom het overstappen van energieleverancier op een rij gezet.

Bepaal eerst het verbruik

Een energieleverancier zal altijd gaan adverteren met prijzen die voor een bepaald huis in een postcodegebied per maand moeten worden betaald. Het gaat hier echter om prijzen die gemiddeld gelden voor een woning. Er wordt niet gekeken naar de specifieke situatie van één huis. Het is dus verstandig om een oude jaarrekening erbij te nemen en te kijken wat het verbruik van een huishouden nou werkelijk is. Pas daarna is het mogelijk om te kijken of een nieuwe energieleverancier ook echt voordeliger is. Wanneer het verbruik in een bepaald huis afwijkt van dat van de rest van het postcodegebied vergelijkt men appels met peren.

Denk aan het vastrecht
In alle gevallen moet er vastrecht worden betaald. Dat zijn de kosten die worden gemaakt voor het onderhoud van het leidingennet. Deze kosten zullen niet in het prijsvoorstel verwerkt zitten wat men van een andere energieleverancier krijgt. Daar zitten alleen de kosten van de stroom zelf in verwerkt. Het vastrecht wordt in een later stadium nog verrekend met de consument. Op dat moment komt de rekening pas echt hard binnen. Er zijn gevallen bekend waarin de consument uiteindelijk nog meer bleek te moeten betalen na een overstap naar een andere energieleverancier omdat er geen rekening met het vastrecht was gehouden. Controleer dus altijd of bij een prijsopgave het vastrecht wel inbegrepen zit.

De kosten van het gas
Gaat men naar een goedkopere leverancier voor stroom, dan moet er goed worden gekeken of er wel rekening is gehouden met de levering van gas. Dit lijkt heel vanzelfsprekend, maar de meeste prijsopgaven die worden gedaan aan consumenten hebben enkel betrekking op de levering van elektriciteit. Maandelijks betaalt de consument een voorschot wat betrekking heeft op de elektriciteit. Aan het eind van het jaar wordt er dan opeens een jaarafrekening gepresenteerd waar het gas bij in blijkt te zitten. Daar was maandelijks nog niets voor betaald, terwijl het een aanmerkelijk hoog deel van de totale energierekening blijkt te zijn. Zo wordt een goedkoop alsnog een duurkoop.

Maak eerst de optelsom
Wie gaat overstappen naar een andere energieleverancier doet er dus altijd aan om eerst een optelsom te maken voordat er een contract wordt ondertekend. Die som is als volgt: Het werkelijke verbruik op maandbasis maal de prijs van energie die bestaat uit het vastrecht per kWh, de kosten van stroom per kWh, maar ook het gas per m3. Dee optelsom zal een berekening opleveren die kan worden vergeleken met het oude voorschot en het jaaroverzicht. Pas op dat moment is duidelijk of er ook daadwerkelijk een besparing kan worden gerealiseerd.

 

 

Leave a Comment