Een slim huis is een veilig huis

Het was ooit een heel populair programma op de tv. Men keek op de zondagmiddag naar beelden uit ‘het huis van de toekomst’. Die beelden waren heel futuristisch. Apparatuur had een eigen bedieningspaneel. De knoppen op deze apparaten werden steeds summierder aangezien het hier ging om apparatuur die uit zichzelf kon denken. Deze uitzendingen zijn nog steeds terug te zien in beeldarchieven, maar wie goed oplet ziet deze zaken terug in ons eigen huis.

Zelf denken met een lager verbruik

Een duidelijk voorbeeld van een apparaat wat zelfdenkend is, is de slimme thermostaat. Deze thermostaat heeft meerdere sensoren in huis. Niet alleen wordt daarmee gemeten wat de temperatuur in een omgeving is, er wordt naar meer factoren gekeken. Zo wordt er met sensoren gemeten wat de beweging is in een huis. Een dergelijke thermostaat is in staat om te meten of er mensen thuis zijn op een bepaald moment. Wat er gebeurt wanneer er toch niemand thuis is valt zelf in te stellen. Doorgaans kiest de consument er dan voor om de thermostaat naar een lagere temperatuur te laten terugschakelen. Door dit zelf denken van een thermostaat wordt op den duur een energiebesparing gerealiseerd. Er wordt niet hard gestookt op het moment dat een huis zonder bewoners is.

Jij niet thuis licht uit
Op het moment dat men van huis weggaat wordt er gegarandeerd een aantal zaken vergeten. Het gas uitzetten is iets waar men meestal nog wel aan denkt. Het gasfornuis brandt niet zomaar; dit wordt netjes uitgezet. Het licht in een huis zal echter wel geregeld blijven branden. Dit zorgt ervoor dat er een hoop energie verspild wordt. Tenzij dit licht een functie heeft, zoals het afschrikken van inbrekers, is het iets wat een huizenbezitter op torenhoge kosten kan jagen. Een enkel lampje wat brandt lijkt geen zoden aan de dijk te zetten, tot de prijs van deze fout dag in dag uit zwart op wit komt te staan.

Hoe domotica jou verder helpt

De term domotica wordt steeds vaker gebruikt. Het is een samentrekking van de woorden ‘domus’ wat huis of verblijfsplek betekent en ‘telematica’. Dit houd in dat er bij een domotica systeem gebruik wordt gemaakt van de techniek die in onder andere de slimme thermostaat verwerkt zit. Er wordt een heel systeem van elektrische apparaten in het huishouden aangesloten op die ene slimme thermostaat. Dat zal ervoor zorgen een zaak als de verlichting wordt uitgeschakeld. Daarnaast zal er een alarm worden aangezet waardoor het huis gelijk beveiligd is als het leeg staat. Deze domotica kan op meerdere gebieden worden ingezet. Zo kunnen gordijnen worden gesloten door dit systeem. Er kan bij minder beweging in een huis doordat de bewoners in de woonkamer zijn sfeerverlichting worden ingezet en meer van deze zaken Er wordt op alle manieren gewerkt aan energiebesparing en sfeerverhoging.

 

 

 

Leave a Comment