Dit is waarom spaarlampen veel beter zijn dan gloeilampen

spaarlampOp 17 februari 2009 bepaalde de Europese Unie dat gloeilampen niet langer verkocht mogen worden. Dit verbod is in 2012 ingegaan. Gloeilampen zijn zeer onzuinig en daarom slecht voor het milieu. Toch zijn er in ieder huishouden meestal nog veel gloeilampen te vinden. Men heeft simpelweg nooit de tijd genomen om de lampen te vervangen, of vindt gloeilampen beter dan de zuinigere spaar-, halogeen-, of ledlampen. Meestal is dit gebaseerd op fabels. Lees waarom je zo snel mogelijk moet overstappen op zuinigere lampen.

Energieverbruik gloeilampen en energiezuinige lampen

Er zijn erg veel manieren om energie en geld te besparen. Er kan gebruik gemaakt worden van energie aanbiedingen, er kunnen zuinige apparaten worden aangeschaft en er kan bewuster worden omgegaan met warm water. Veel mensen houden zich echter niet bezig met energiezuinige verlichting, terwijl hier grote winsten te behalen vallen. Ongeveer 15% van het complete energieverbruik van een huishouden is verlichting.

Een gloeilamp verbruikt maar liefst vijf keer zoveel energie als een spaarlamp. Door alle gloeilampen te vervangen voor spaarlampen, kunnen er tientallen euro's per jaar bespaard worden. Overstappen is spaarlampen is bovendien makkelijk: binnen een dag en met slechts een beperkte investering kunnen alle gloeilampen vervangen worden.

Overstappen is niet belastend voor het milieu

Een bekende fabel is dat het belastend is voor het milieu om over te stappen. Er moeten immers werkende gloeilampen worden weggegooid. Bovendien wordt er vaak gezegd dat de kwik in spaarlampen zeer schadelijk is voor het milieu.

Weliswaar is het weggooien van een werkende gloeilamp een belasting voor het milieu, de winst die behaald wordt met een spaarlamp compenseert deze milieubelasting ruimschoots. De kwik in spaarlampen is inderdaad zeer schadelijk voor het milieu, maar wanneer een kapotte spaarlamp wordt ingeleverd bij speciale verzamelpunten, komt deze niet in het milieu terecht.

Gloeilampen verwarmen het huis

Een andere fabel is dat gloeilampen bijdragen aan de verwarming van het huis. Dit is in principe waar, maar de wijze waarop is zeer onzuinig. Gloeilampen zijn niet gemaakt voor het verwarmen voor het huis. De netto bijdrage van gloeilampen aan de verwarming van het huis is bovendien verwaarloosbaar. Dit is dus geen reden om gloeilampen te houden in plaats van spaarlampen.

Ongezonde spaarlampen

Regelmatig wordt er beweerd dat spaarlampen slecht zijn voor de gezondheid. Zo wordt er vaak gezegd dat een spaarlamp kankerverwekkende stoffen en gassen uitstoot. Deze aanname is gebaseerd op een Duits onderzoek waar men in afgesloten kisten verschillende soorten lampen liet branden en vervolgens mat welke stoffen er vrijkwamen. Bij spaarlampen werden inderdaad stoffen gemeten die slecht zijn voor de gezondheid, maar de omstandigheden waren geenszins vergelijkbaar met de realiteit.

De lampen brandden zeer lang in een kleine, afgesloten ruimte. Een huis is vele malen groter en bovendien continu geventileerd. De concentraties van de stoffen die men aantrof in de kisten kunnen onmogelijk in een huis ontstaan. Bovendien zijn er sterke aanwijzingen dat andere elektrische apparaten deze stoffen nog veel meer uitstoten, zonder dat dit leidt tot gezondheidsproblemen.

One Response to “Dit is waarom spaarlampen veel beter zijn dan gloeilampen”

Leave a Comment