Vast of variabel tarief: wat is goedkoper?

  • Algemeen
Vast of variabel tarief: wat is goedkoper?

Bij het afsluiten van een energiecontract kan je kiezen voor een vast of variabel energietarief. Met een vast tarief betaal je gedurende de gehele looptijd hetzelfde bedrag voor de energie die je afneemt. Bij een variabel tarief kan deze prijs schommelen: hij kan omlaag gaan, maar ook omhoog. Er moet een afweging gemaakt worden wat je liever hebt: zekerheid, of de kans op een prijsverlaging. Ook bij energie aanbiedingen is er een verschil tussen vast en variabel.

Waarom een vast tarief kiezen

Een vast tarief zorgt voor een hoop zekerheid. Je weet precies hoeveel je moet betalen voor de energie die je afneemt en kan niet tegen verassingen oplopen. Dankzij het vaste tarief is het bovendien mogelijk om een begroting van de vaste lasten te maken. Je kunt immers bekijken hoeveel energie je ongeveer jaarlijks gebruikt en kan op basis daarvan uitrekenen hoeveel dit je zou kosten. Met een variabel tarief heb je deze zekerheid niet. De prijs kan stijgen of dalen, onder andere afhankelijk van de energiemarkt. Mochten de energieprijzen stijgen, dan heb je met een vast tarief een groot voordeel. Je blijft namelijk het voordelige tarief betalen dat in je contract vastgelegd.

Waarom een variabel tarief kiezen

Een vast tarief biedt zekerheid, maar kan ook duurder uitvallen dan noodzakelijk. Een energiecontract heeft meestal een looptijd van minimaal een jaar en vaak langer. Stel dat een half jaar na het afsluiten van het contract de prijzen omlaag gaan, dan zit je de rest van het contract vast aan een te hoge energierekening. Dit probleem heb je niet met een variabel tarief, omdat de prijs hier mee verandert met de actuele prijs. Je kunt om deze reden veel voordeliger uit zijn met een variabel tarief. Dit kan je tientallen tot wel honderden euro’s per jaar besparen.

De uiteindelijke keuze tussen vast en variabel
De uiteindelijk keuze moet gemaakt worden op basis van je eigen afweging. De meeste mensen houden van zekerheid en gaan dus voor een vast tarief. Met een variabel tarief is er altijd risico dat je meer moet betalen. De energiemarkt kan redelijk worden voorspeld, maar er is nooit volledige zekerheid. Zelfs als het er dus op lijkt dat de energieprijzen de komende jaren gaan dalen kan het voorkomen dat door onvoorziene gebeurtenissen de prijzen stijgen. Een vast tarief is een veilige keuze, een contract met een variabel tarief heeft de potentie om goedkoper uit te vallen dan verwacht.