Het verwarmen van water kost jaarlijks aardig wat gas en elektriciteit. Dit leidt jaarlijks tot een aardige kostenpost. Door energiezuinig water te verwarmen kan er veel energie en dus geld bespaard worden. Energiezuinig water verwarmen kan op verschillende manieren. EnergieAanbieding.nl zet deze manieren op een rij en helpt bij de keuze voor de beste manier.

Besparing op energiezuinig water verwarmen

De besparing op het verwarmen van water kan enorm zijn op jaarbasis. Zo bespaar je met een zonneboiler ongeveer 50% van de kosten, wat bij de meeste huishoudens neerkomt op meer dan honderd tot zelfs enkele honderden euro’s per jaar. Ook met andere apparaten kan de besparing erg groot zijn. Hiertegenover staat de investering die in eerste instantie gedaan moet worden. Een nieuwe zonneboiler kost veel geld, net als een warmtepomp of energiezuinige wasmachine. In de meeste gevallen kan deze investering echter terugverdiend worden op de lange termijn.

Zonneboiler

Een zonneboiler is een cv-ketel die zonlicht gebruikt om water te verwarmen. Met behulp van zonnepanelen op het dak wordt zonlicht opgevangen. Dit zonlicht wordt omgezet in warmte, dat wordt afgegeven aan de collectorvloeistof van de zonneboiler. Deze vloeistof verwarmt met behulp van een buizensysteem vervolgens kraanwater dat zich in de boiler bevindt. Mocht het zonlicht niet voldoende warmte produceren, dan springt een cv-ketel die zich meestal in de zonneboiler zelf bevindt bij. Zo heb je ten alle tijden warm water. Lees in het hoofdartikel over zonneboilers meer over dit onderwerp.

Warmtepomp

Een warmtepomp maakt net als een zonneboiler gebruik van duurzame energiebronnen om het water te verwarmen. Een warmtepomp maakt gebruik van warmte uit de lucht, water of de bodem om kraanwater te verwarmen. Warmtepompen zijn erg zuinig en zorgen niet voor schadelijke CO2-uitstoot. Een warmtepomp is een flinke installatie. Met name warmtepompen die warmte uit de bodem halen zijn relatief groot en daarom vooral geschikt in nieuwbouwwoningen. Net als bij een zonneboiler, kan een warmtepomp eventueel ondersteund worden door een normale cv-ketel. Door een zuinige cv-ketel aan te schaffen kan ook hier energie mee bespaard worden.

Energiezuinige apparaten

Sommige apparaten in het huis verwarmen ook zelf water. Een goed voorbeeld hiervan is de wasmachine. Het verwarmingselement van de wasmachine is verantwoordelijk voor het grootste deel van het energieverbruik van de wasmachine. Door een zuinige wasmachine aan te schaffen, kan er daarom enorm bespaard worden op het energieverbruik. Lees hier in ons artikel over zuinige wasmachines meer over.

Nog meer geld besparen kan door speciale energie aanbiedingen in de gaten te houden en op het juiste moment over te stappen.