Bewaar het vakantiegeld voor leuke zaken: de zomer is al duur genoeg

energie in de zomerDe zomer is het moment bij uitstek om er lekker op uit te trekken. Het is dan ook een periode waarin mensen het geld grif uitgeven. Bij een echt warme zomer in eigen land zal het echter al snel gebeuren dat er een deel van het vakantiegeld moet worden apart gezet voor de energierekening. We hebben bespaartips om de zomer goedkoop door te komen.

Houd het donker in de zomer

De zon is heerlijk, maar het heeft ook een heel groot nadeel. Binnenshuis kan het namelijk enorm warm worden doordat de zon recht op de ramen schijnt. Houd het dan ook als het buiten al te warm wordt binnenshuis zo donker mogelijk. De overgordijnen sluiten kan natuurlijk, maar een rolgordijn wat wordt dicht gedraaid is ook een oplossing. In een donkere huiskamer zal de temperatuur een flink stuk lager zijn. Bovendien is het beter voor je interieur, doordat er minder UV stralen in een huis kunnen komen verkleuren meubels en de vloerbedekking minder snel.

Een tropische ventilator
Is het binnenshuis heel snel warm, dan is het een optie om te kiezen voor een lamp met een plafondventilator ingebouwd. In het verleden waren deze dingen vaker in huizen te zien, maar ook nu doen ze opnieuw hun intrede. Een dergelijke plafondventilator werkt al snel verkoelend terwijl het nauwelijks ruimte in huis inneemt. Houd er bij een dergelijk apparaat wel rekening mee dat de bladen voor gebruik goed met een vochtige doek worden afgenomen. Het zorgt ervoor dat er geen stof wordt rond geblazen als de plafondventilator aan staat.

Een koele vloer die zijn geld oplevert
De keuze van een vloerbedekking kan zijn rendement geven op het moment dat de zon fel begint te schijnen. Er bestaan namelijk uitgesproken warme en koele vloeren. Een vloer met vloertegels geeft koelte af. De stenen voelen koud aan onder de voeten, iets wat in de zomermaanden heel prettig is. Een vloer van kamerbreed tapijt voelt juist heel warm aan. Op het moment dat een huis toe is aan een andere vloerbedekking is het wellicht ook handig om een andere vorm van verwarming te overwegen. Een vloerverwarming geeft de warmte indirect af, via de voeten, maar kan ook koelte afgeven. Een vloerverwarming op een zeer lage stand zorgt ervoor dat de voeten worden gekoeld waardoor het hele lichaam koel aanvoelt. Een koel huis heeft vaak een soort stille kracht.

Ander glas tegen de hitte
Nu het klimaat steeds wat grilliger wordt is het interessanter dan ooit tevoren om isolatieglas in de ramen te laten zetten. Dat isolatieglas heeft een laag gas tussen de twee glasplaten in zitten. Daardoor blijft de warmte in de zomer beter buitenshuis. In de winter daarentegen kan de warmte van binnen slecht naar buiten trekken waardoor men lagere stookkosten heeft.

 

 

Leave a Comment