Anode Energie

Bij Anode Energie kunnen zowel klein- als grootverbruikers terecht voor voordelige stroom en gas. De groene stroom is er vooral afkomstig van windenergie en de grijze stroom vindt zijn oorsprong voornamelijk in aardgas. Anode Energie is een vrij onbekende speler en is maar zelden terug te vinden in prijsvergelijkers, onder andere omdat ze hun uitgaven willen beperken en hun tarieven laag willen houden.

Op 3 december 2021 werd Anode Energie failliet verklaard. Hierdoor is de informatie op deze pagina niet langer actueel.

Anode Energie is een energieleverancier met het hoofdkantoor in Barendrecht. Het werd in 2001 opgericht, maar het focuste aanvankelijk vooral op de zakelijke markt. Sinds 2006 kunnen echter particulieren ook bij Anode Energie terecht. De naam Anode Energie verwijst naar het Griekse woord anodos, wat zoveel betekent als de weg omhoog. Maar de anode is bij een halfgeleidercomponent ook de pool vanwaar de stroom afkomstig is. Met een stevige focus op windenergie en een betrouwbare reputatie als energieleverancier heeft Anode Energie haar naam dan ook niet gestolen.

Over Anode Energie

Bij Anode Energie hanteren ze drie duidelijke pijlers: aandacht, betrouwbaarheid en eerlijkheid. In de eerste plaats beloven ze aandacht te hebben voor elke (potentiële) klant, onder andere door via een 0180-nummer extra bereikbaar te zijn. Hun betrouwbaarheid bewijzen ze door hun uitdrukkelijke keuze voor de geschillencommissie. En hun eerlijkheid veruitwendigen ze dan weer met een goedkoop vast tarief, een transparante klantenbenadering en het gebrek aan dure reclames. Met deze garanties kunnen consumenten er terecht voor stroom, gas of stroom en gas.

100% eerlijk

Anode Energie communiceert transparant over de tarieven.

Zo gepiept

Overstappen verloopt in drie eenvoudige stappen en kan volledig online.

Overstappen naar Anode Energie

Overstappen naar Anode Energie is niet moeilijk en kan eenvoudig via de online aanmeldpagina. De tarieven worden er meteen gesimuleerd, maar zijn ook al op de website terug te vinden. Deze tarieven zijn steeds gebaseerd op de huidige energiemarktsituatie.

  1. Productkeuze

    In de eerste plaats maakt de klant een keuze tussen een van de producten. Alle keuzemogelijkheden worden meteen weergegeven. Er is bijvoorbeeld de keuze tussen één jaar vast, twee jaar vast, drie jaar vast of een variabele prijs. Vervolgens kan er meteen een simulatie worden gemaakt. Voor deze simulatie moet wel het geschatte gas- en stroomverbruik worden opgegeven. Vervolgens wordt het resultaat weergegeven. Het is niet mogelijk om meteen een vergelijking te zien van alle contractmogelijkheden dus er moet telkens een nieuwe simulatie worden gemaakt.

  2. Gegevens doorgeven

    Wanneer er een passend aanbod gevonden is, dient de klant zijn gegevens door te geven. Dit gebeurt via een groot invulscherm met heel veel opties. Zo kan er bijvoorbeeld worden gekozen tussen twee incassodata, het al dan niet verzenden van voorschotfacturen, de manier waarop facturen worden verzonden enzovoort. Ook praktische zaken zoals de ingangsdatum van het contract kunnen worden doorgegeven. Als er tijdens het invullen een toelichting gewenst is, helpt de klantenservice telefonisch verder. Het invullen van alle gegevens duurt ongeveer vijf minuten.

  3. Contract ontvangen

    Na het invullen van alle gegevens wordt het contract automatisch gegenereerd. Hierbij wordt er rekening gehouden met alle invulopties. Het is natuurlijk belangrijk om het contract goed door te nemen en na te gaan of alles aan de wensen voldoet. Op dit moment is men nog niet gebonden. Akkoord met het voorstel? Dan kan het contract worden ondertekend en meldt men zich aan. Natuurlijk begint dan een herroepingstermijn te lopen, net zoals dat bij andere energieleveranciers het geval is.

Anode Energie Review

Anode Energie heeft een duidelijke focus op zakelijke afnemers, maar ook particulieren kunnen er terecht. Zij hoeven echter niet op de vele extraatjes te rekenen die andere energieleveranciers hen beloven. Verwacht dus geen app om te besparen, een gratis tablet of andere energie aanbiedingen. Waar Anode Energie wel goed op scoort, zijn de heel lage prijzen waar veel andere energieleveranciers gewoon niet tegenop kunnen. Ook de verregaande transparantie is zeker positief te noemen, net zoals de goede en vriendelijke klantenservice. Voor wie vooral weinig wil betalen voor energie en geen nood heeft aan al te veel extraatjes kan Anode Energie dan ook een goede energieleverancier zijn.

Website en tools

Hier kunnen we eigenlijk niet omheen: de website van Anode Energie is allesbehalve eigentijds. Het is natuurlijk eigen aan kleinere spelers, maar de website ziet eruit alsof het afstamt van het begin van het digitale tijdperk. Niet dat het niet eenvoudig navigeert, want alle informatie is er uiteindelijk wel op terug te vinden. Maar verwacht dus zeker geen apps, chattools of allerlei extraatjes. Ook meterstanden moeten gewoon via e-mail worden doorgegeven. Voor wie allerlei digitale tools geen meerwaarde bieden, is er dan ook niks mis met Anode Energie.

Tarieven

De tarieven van Anode Energie zijn vrij laag en heel competitief. Ook dit is opnieuw eigen aan een kleine speler zonder grote kantoren, dure reclamespotjes of voetbalclubs om te sponsoren. Anderzijds zijn er geen terugkerende cashbackacties, maar Anode Energie scoort op het vlak van tarieven zelfs beter dan een aantal energieleveranciers die wel met mooie acties strooien. Daarom is het belangrijk om prijzen altijd heel objectief te vergelijken en niet alleen te kijken naar cashbackvoordelen. Een nadeel is wel dat ze niet meedoen aan prijsvergelijkingswebsites waardoor het allemaal wat moeilijker te vergelijken is.

Kwaliteitsafspraken

Anode Energie hanteert een aantal kwaliteitsafspraken waar iedereen enthousiast van zou moeten worden. Zo leggen ze de lat voor zichzelf heel hoog. Ze verbinden zich er bijvoorbeeld toe om indien nodig rechtstreeks de netbeheerder achterna te gaan wanneer hij niet tijdig de meetgegevens verstrekt. Bovendien leggen ze zich allerlei deadlines op. Het toont aan dat de klant bij Anode Energie centraal staat en dat is ook te merken aan het goede klantcontact. De contactmogelijkheden zijn per slot van rekening beperkt tot telefoontjes, mails en brieven, maar alles wordt wel heel goed en vriendelijk opgevolgd.

Andere klanten over Anode Energie

Het is altijd interessant om even te kijken wat klanten van hun energieleverancier vinden. De Google-reviews zijn alvast positief. Het valt wel op dat ook hier vooral de lage prijzen worden genoemd. Wie kiest voor Anode Energie doet dit dan meestal ook hierom. Een aantal klanten heeft het echter ook over de goede klantenservice. Ontevreden gebruikers hebben het dan weer vooral over het minimum factuurbedrag, maar dit is voor alle duidelijkheid een voorschot dat op het einde van het jaar terug wordt betaald.

Veelgestelde vragen over Anode Energie

Ontdek de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over Anode Energie. Weet je niet zeker of er instapkosten zijn? Of vraag je je af of je zelf je oude leveringsovereenkomst moet opzeggen? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt. Leer ook meer over het doorgeven van meterstanden en wie er allemaal terechtkan bij Anode Energie.

Levert Anode Energie groene stroom?

Ja. De groene stroom van Anode Energie is afkomstig van zonne-energie, windenergie en waterkrachtenergie.

Rekent Anode Energie instapkosten aan?

In principe niet. Wel is het zo dat Anode Energie een borg van 500 euro kan vragen wanneer de levering door de voorgaande energieleverancier werd beëindigd. Dit zijn geen instapkosten en als alles goed is, krijgt men de borg later terug.

Moet ik zelf mijn oude leveringsovereenkomst opzeggen?

Nee. Anode Energie heeft een goede overstapservice. Zij zullen de opzegging voor de nieuwe klant regelen. Nieuwe klanten hoeven hun vorige netbeheerder niet te laten weten dat ze een nieuwe energieleverancier hebben.

Moet ik een opzegvergoeding betalen als ik mijn leveringsovereenkomst bij Anode Energie opzeg?

Bij het voortijdig opzeggen van een vast contract brengt Anode Energie een redelijke opzegvergoeding in rekening. De hoogte van de opzegvergoeding is afhankelijk van de resterende looptijd van het contract. Deze opzegvergoeding is door de Energiekamer vastgesteld en wordt ook door andere energieleveranciers gehanteerd.

Wanneer begin ik met betalen?

Vrijwel meteen na de aansluiting wordt het maandelijks voorschotbedrag al in rekening gebracht. Dit voorschotbedrag berekent men op basis van het vermelde (geschatte) jaarverbruik. Het voorschotbedrag kan eventueel telefonisch worden aangepast.

Hoe geef ik meterstanden door aan Anode Energie?

De meterstanden worden per mail doorgegeven aan Anode Energie. Bestaande klanten ontvangen per mail een verzoek om de meterstanden door te geven. Dit kan dan via de link in die mail worden gedaan. Bij een slimme meter hoeven de meterstanden natuurlijk niet handmatig te worden doorgegeven.

Wie kan allemaal terecht bij Anode Energie?

Naast particulieren kunnen ook zakelijke klanten op Anode Energie rekenen. Het gaat daarbij zowel om klein-, mid- als grootzakelijke klanten. Daarnaast werkt Anode Energie ook samen met producenten met eigen windmolens, zonnepanelen, gas-WKK’s en biodiesel-WKK’s.

Waar is Anode Energie actief?

Hoewel Anode Energie een kleine energieleverancier is, is het overal in Nederland actief. Daarnaast heeft Anode Energie ook leveringsvergunningen in België en Luxemburg.